Da li znate da plivanje može da vam produži život?

Posted on

Plivanje je fizička aktivnost koja ima nebrojano mnogo benefita, u ovom tekstu odlučili smo da vam predstavimo one najznačajnije – one koji mogu potpuno promeniti kvalitet Vašeg života, ali ga značajno i produžiti.

Popravlja gustinu kostiju i jača tonus mišića

Ukoliko je i vaš san vretenasto telo i oblikovana i čvrsta mišićina muskulatura plivačica, plivanje je idealna aktivnost za vas. U ovom blogu otkrićemo vas koliko plivanje može pozitivno uticati na vaše telo, na vaše opšte zdravlje i stanje organizma, na organe ponaosob, ali i na mentalno zdravlje.

Ovo je jedna od najefikasnijih aerobnih aktivnosti koja aktivira celo telo – mišiće nogu, ruku, leđa, trbušnjake, a kao rezultat toga, telo biva fleksibilnije i snažnije. U vodi celo telo, svaki mišić pruža otpor vodi, a kosti i ligamenti ne trpe opterećenje, što se win-win situacija. Plivanje veoma blagotvorno utiče na zglobno-mišićni sistem. To se odnosi i na osobe koje imaju već neko postojeće stanje ili tegobe, kao što su artritis, problemi sa lumbalnim delom kičme, povrede koštano-mišićnog sistema i slično.

Pola sata plivanja jednako je satu fizičke aktivnosti na suvom. Plivanje povećava pokretljivost i elastičnost zglobova, a brojna sprovedena istraživanja su dokazala da plivanje doprinosi i gustini kostiju kod žena u periodu nakon menopauze, pa štiti od osteoporoze i drugih oboljenja koštanog sistema. Plivanje je, pored svega nabrojanog, odlična aktivnost za one koji su pretpeli neku povredu, jer značajno ubrzava oporavak.

Ublažava stres, jača imuni sistem i pozitivno utiče na raspoloženje

Plivanje je aktivnost koja u značajnoj meri redukuje stres i tugu, a veoma pozitivno utiče i na san, samim tim osnažujući odbrambene mehanizme našeg tela.. Plivanje ima meditativni učinak, sličan onome koji se može osetiti na časovima joge ili vođene meditacije. Dok plivate, usmereni ste na sopstveni ritam disanja, a pritom slušate šum vode koji dodatno relaksirajuća svojstva. Plivanje pomaže da dišete dublje, a time se smanjuje nivo kortizola, hormona stresa, i automatski umiruje ceo organizam. Pri plivanju se otpušta hormon sreće – endorfin.

Pored toga, redovno plivanje poboljšava kognitivne sposobnosti, utiče na bolju memoriju i poboljšava mentalne funkcije.

Ako osetite da ste na pragu izdržljivoti, da vas sustiže akumulirani stres ili da je vaš imuni sistem kompromitovan – plivajte! Vaše telo će vam biti zahvalno i veoma brzo ćete osetiti veliku promenu.

Pomaže kod mršavljenja, povećava energiju

Plivanje je poznato i kao neprikosnoveni sagorevač kalorija– za pola sata laganog plivanja možete sagoreti čak 200 kalorija, što je dvaput više nego što biste sagoreli hodanjem, a ukoliko plivate energično, sagorećete više nego trčanjem, ili vožnjom bicikla.

Za 10 minuta plivanja sagorećete: prsnim stilom – 60 kalorija, leđnim kraulom – 80 kalorija, slobodnim stilom ili prsnim kraulom – 100 kalorija, a leptir stilom – 150 kalorija. Nije malo!

Plivanje je najbolji čuvar kardiovaskularnog sistema

Plivanje jača mišiće grudnog koša, ali jača i najvažniji mišić tela – srce. Podstiče njegov rad i funkciju pumpanja krvi, pa doprinosi i zdravlju krvnih sudova i smanjuje rizik od ateroskleroze. Američko udruženje za zdravlje srca kaže da 30 minuta plivanja dnevno može smanjiti rizik od koronarnih srčanih bolesti za 30–40 odsto.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Pored brojnih blagotvornih svojstava po zdravlje, plivanje može značajno uticati na prevenciju dijabetesa, ali i na regulaciju nivoa šećera u krvi kod već nastale bolesti. Naučnici su dokazali da plivanje od 30 minuta samo jednom nedeljno može značajno da smanji rizik od nastanka moždanog udara, srčanog udara, kao i pojave dijatebetesa tipa 2. Plivanje takođe jako povoljno utiče na regulaciju visokog krvnog pritiska.

Povećava kapacitet pluća

Zahvaljujući vlažnosti vazduha, plivanje ublažava simptome astme, simptome sezonskih alergija, kao i bronhitisa. Plivanje povećava kapacitet pluća i može doneti značajno olakšanje i poboljšanje stanja kod ljudi koji boluju od nekog vida opstruktivne bolesti pluća.

Plivanje je eliksir mladosti

Svi već znamo da je kretanje i svaka fizička dobra za naše telo, ali plivanje je tu neprikosnoveno iznad svega ostalog. Naučnici su utvrdili da redovno praktikovanje plivanja može da produži životni vek. Istraživanja sprovedena među više od 40.000 muškaraca starosti od 20 do 90 godina tokom 32 godine pokazala su da oni koji plivaju redovno imaju čak 50 odsto veće šanse da duže žive od onih koji trče ili hodaju.

Nadamo se da smo vam u ovom tekstu naveli dovoljno jakih i ubedljivih razloga zbog kojih bi trebalo da plivanje uvrstite među svoje aktivnosti, a želite da plivate u savršeno bezbednom, čistom, umirujućem i gotovo potpuno privatnom ambijenu, Downtown Wellness je pravo mesto za Vas.

    Kreiraj poklon VAUČER po svojoj želji!    Usluge:

    Upišite naziv usluge koju želite da zakažete: